RÓLUNK ÍRTÁK

A magyar és a nemzetközi sajtó véleménye

elteonline.hu - A megtestesült házias konyha

Újházy tyúkhúsleves, gombapaprikás nokedlivel, rántott jércemell, káposztás tészta, lángos, palacsinta, egyszóval szinte minden fellelhető a Kisharang étlapján, amit a magyaros, házias ízekkel azonosíthatunk. Az 1992 óta üzemelő, belvárosi étkezde kültéri asztalai hamar megtelnek ebédidőben, s nemhiába. Mészáros Márton kulturális újságírónak, lapunk vendégszerzőjének étteremkritikáját, az Ennivaló című gasztrosorozat tizenegyedik írását olvashatjátok.

Egy sereg minőségi és megfelelő színvonalú étterem fogadja a helyi lakosként vagy turistaként betérő étkezőt a magyar főváros szívében. A mindig élettel teli Október 6. utcában megannyi vendéglő, kávézó, cukrászda sorjázik a századelei polgári házak és a modern irodák mellett, a vékony útpadkán bandukolva talán elsőre sokaknak fel sem tűnnek a Kisharang étkezde piros-fehér kockás abrosszal fedett, fából készült szabályos asztalai. Pedig, ha valami, hát ez az ismert terítő a legtöbbek számára a magyaros étterem fogalmával kínál egyértelmű azonosítási lehetőséget.

A régi, hagyományos családi étkezések menüsorát keresve kötünk ki a Szent István-bazilika szomszédságában, ahol talán még konzervált valamit az egyre szűkülő lélekszámú pesti értelmiség a magyar konyha munkaigényes, semmihez nem fogható ízvilágából. Errefelé rendszeresen sétálunk, gyakran el a valódi ólomharang alatt; a pincérnőt, ha éppen nem sürög a tálakkal, mindig a harang alatt látjuk, szemérmesen ügyelve a vendégek apró rezdüléseire. Fél tizenkettőre érkezünk, a pincérnőn kívül csak a héten betanuló fiatal kollegina jár a kinti és benti asztalok között. A kirakati üvegfalhoz támasztott étlap kézzel és két nyelven írt, s a rajta szereplő káposztás tésztát, a kolbászos, tarhonyás lecsót, a lángost a nem-magyar közönség felfogásában valami olyan csalogató ínyencségnek képzelem, amire képtelenség nemet mondani.

Az eredeti cikk – amelynek egy részletét itt változtatás nélkül adunk itt közre – az elteonline.hu oldalon jelent meg. Ide kattintva olvashatod a teljes cikket.

tapoldat.blog.hu - Banknegyed: Kisharang étkezde

Ismét találtunk egy kellemes kis helyet a Belvárosban – az Október 6.-a utca és az Arany János út sarkán. Igényesen kialakított kis kifőzde, a falakon régi konyhafelszerelési eszközök, régi budapesti képek, az asztalokon kockás abroszok, kis vázában virágok és dacára, hogy már fél három is elmúlt, még mindig teltház volt. A konyha és a kiszolgálás pörgős, ezért nem volt túl nehéz szabad helyet találni. Szemügyre vettük az étlapot, mely a hosszanti falat teljes egészében lefedi és némi tanakodás után a kissé türelmetlen pincérnél megrendeltük az ebédet, a levesek két-három perc elteltével meg is érkeztek az asztalunkhoz. Kollégámmal egyetértésben a napi levesajánlatból a “Gulyásleves csuporban, házi magos kenyérrel” fedőnevű étket rendeltük meg. A leves hibátlan volt, ízletes, intenzív lében csinos kis marhahúskockákkal, némi zöldséggel és aranyos kis csipetkékkel érkezett, a házi magos kenyér friss és jó ízű volt. Kellemes meglepetés volt az Erős Pista hiánya, minden asztalnál kis tányérban szárított erőspaprika volt kitéve. Főételként töltött káposztát és zúzapörköltet rendeltünk. Nos, tisztában vagyunk azzal, hogy ahány ház, annyi szokás, de ez a fogás csak éppen-éppen emlékeztetett arra, amittöltött káposztának nevezhetünk. A töltelékek – melyek csirkehúsból készültek – kelkáposztalevélbe voltak bugyolálva, meglehetősen szárazak voltak. Az ételnek leve egyáltalán nem volt. Két közepes nagyságú batyu és egy káposzta nélküli töltelék tett ki egy adagot, mellettük foglalt helyet egy nagy adag aprókáposzta. Az aprókáposzta dugig volt szemes borssal és babérral, ami egyáltalán nem könnyítette meg az étel fogyasztását. A tejfölt nem sajnálták róla, de sajnos díszítésképpen meghintették az egész tányért szárított petrezselyemmel, ami egyáltalán nem hiányzott róla (sőt szvsz semmilyen fogásról sem). A zúzapörkölt a maga egyszerűségében remek volt, belekötni nagyon nehezen tudnánk. Az étlap választékosnak mondható, általában többféle leves és cca. 40 főétel közül válogathatunk, melyek között találunk olcsóbb főzelékféléket, házi specialitásokat és választékos húsételeket, zöldségeket. Némi kérdezősködés után a felszolgáló elmondta, hogy már lassan több, mint öt éve léteznek, nagyon sok a visszajáró vendég, ezért zárásig (este hét) nagy forgalmat bonyolítanak. Az étlap állandó része az évek alatt alakult ki, a törzsvendégek visszajelzései alapján. Minden frissen készül, a tiszta és jól szervezett (látvány)konyhában serénykedő szakács láthatólag erölködés nélkül, a személyzettel összhangban, profi módon végzi a munkáját. Nagyon sok pozitívumot tudunk kiemelni a hellyel kapcsolatban: pörgős konyha és kiszolgálás, kitűnő választék (ami még éppen nem terheli le a konyhát), minőségi alapanyagok, kellemes beltér, gyors kiszolgálás. Némi tanakodás után úgy döntöttünk, hogy megszavazunk kétszer 9 pontot az étteremnek és a FELTÉTLENÜL AJÁNLHATÓ kategóriába soroljuk be.

Az eredeti cikk – amelyet változtatás nélkül adunk itt közre – a “tápoldat” blogon jelent meg, ide kattintva olvashatod.

www.budapest-tourist-guide.com

Kisharang Étkezde
Address: Október 6. utca 14., v. district, M3 blue metro, Arany János utca station

A simple, inexpensive cash-only eatery with only 5-6 tables (prepare to share the table with other guests). If you want to try hearty Hungarian food this the place to go. Menu in English is available.

Daily menu (soup + main dish or főzelék + meat or sausage) from around HUF 800 -1 200. 

Try mushroom paprikash with galuska, or máglyarakás (a typical local sweet treat: layeres of sliced crescents, apples, apricot jam, with meringue on top and baked in oven.